Arrangørseminar 2024!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Nov 2024

Inviterer til arrangørseminar 27. november.



Norges Orienteringsforbund inviterer til arrangørseminar 2024 onsdag 27. november.
  
  Dette foregår digitalt på plattformen Teams.

 

Se hele invitasjonen og informasjon om påmelding her:Arrangørseminar 2024.pdf






Kartarkiv: Omrissvisning av omkringliggende kart er lansert

Postet av Norges Orienteringsforbund den 22. Nov 2024

Det kommer stadig nye funksjoner i kartarkivet. Flere av disse er basert på brukernes innsendte ønsker – som i dette tilfellet fra TIF Viking.



På detaljesiden for kartet, er det som de fleste nå kjenner til, mulighet for å lage omriss av hvor kartet befinner seg.

Mange klubber har overlappende eller tilstøtende kart. Da dukker det fort opp et ønske om å se hvor de andre kartene har sine omriss, slik at man kan lege enten en pen overlapp eller nøyaktig samme kantlinje for å få en pen og ryddig visning av kartet på kundesiden. (Kundesiden er det som i menyen vises som «Alle klubbers kart»).

 

Like under kartbildet, helt ute til høyre finnes nå en knapp «Vis andre kart». Kart i egen klubb vises i flaskegrønn, andre klubbers kart vises i grått.

 

Hvis du ikke får fram kart som du vet ligger i nærheten, må du zoome ut litt. Logikken som henter inn kartene henter disse ut fra de tilstøtende kartenes senterpunkt. Når de omkringliggende kartene først vises, kan du zoome inn igjen slik at det blir enklere å tegne nøyaktig.

Klikk på «Skjul andre kart» for å fjerne omkringliggende omriss fra visningen.

Omkringliggende omriss lagres ikke. Det har derfor betydning om visningen av disse er aktiv når du lagrer.

 




Kartarkiv: Funksjonalitet for å bygge opp historikk på kartene er nå publisert!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 22. Nov 2024

Nå er det lagt til rette for å ta vare på historikken på klubbens kartproduksjon.



Flere har, med rette, etterlyst et historisk kartarkiv. Ønsket har vært at mange klubber har gamle kart som de ønsker å ta vare på. Og hva er vel et arkiv uten mulighet for nettopp det?!

 

Funksjonaliteten for å bygge opp det historiske arkivet er nå publisert og ligger klar til bruk.

Det er også publisert en egen video på YouTube-kanalen «Kartfreak», som omhandler nettopp bruken av det historiske arkivet.

 

Kort fortalt er det å opprette et historisk kart gjort gjennom tre enkle punkter - utført av klubbens Superbruker:

  1. Opprett et ordinært kart
  2. Legg inn ønsket kartfil (OCAD eller OOM). Dette er IKKE obligatorisk, men husk at dette må gjøres FØR kartet sendes til arkivet.
  3. Bla helt nederst på detaljesiden og klikk på «Send til Arkiv».

Når kartet er lagt til arkivet kan klubbens Superbruker legge inn omriss av kartet og det er mulig å legge til nedlastbare filer - akkurat som for det ordinære arkivet. Eneste forskjellen er at de nedlastbare filene i det historiske arkivet ikke kan legges ut for salg.

 

Det er viktig også å vite at alle kart som meldes til godkjenning automatisk blir lagt til i det historiske arkivet som en del av prosessen. Detaljene for disse kartene kan IKKE endres etter innsending, med unntak av å legge til eller fjerne nedlastbare utsnitt. Dette betyr at før man sender et kart til godkjenning, må man være nøye med å sjekke at alle detaljer er korrekte.

Sperren mot endringer i detaljene gjelder altså kun de kartene som legges til i arkivet gjennom godkjenningsprosessen. For alle andre kart kan alle detaljer endres, bare ikke selve kartfila (OCAD eller OOM).

I detaljevisningen for det historiske kartet kan også datoen for da kartet skulle vært lagt inn i arkivet endres. Dette gjelder selvsagt kun for de kartene som klubben selv har lagt i arkivet manuelt og ikke sendt inn via godkjenning.

 

For det historiske kartarkivet kan man, på samme måte som det ordinære arkivet, vise kartene enten via et oversiktskart eller i en liste.

Listevisningen har et noe annerledes grensesnitt enn de «klossene» vi kjenner fra det ordinære arkivet. I den historiske lista vises alle kartene ut fra hovedkartets navn. Klikk på dette og det åpner seg en underliggende liste som viser alle versjonene som ligger i det historiske arkivet. Klikk på oppføringen for å åpne detaljesiden, eller bruk nedlastingsikonet for å laste ned kartfila (hvis en slik er lagt inn for den angjeldende versjonen).

 

Kartoversikten for de historiske kartene fungerer på samme måte som den ordinære visningen, men med det tillegget at man kan benytte to glidebrytere til å endre tidsvisningen. Kombinert med de vanlige knappene i filtervalget, kan man da se en utvikling over tid for ett eller flere kart.

Også her vil klikk på et omriss vise detaljer og versjon for det aktuelle kartet.

 

Både på detaljesiden og på siden for nedlasting av selve kartfila er det mulig å bla mellom versjonene.

 

Noen tips:

For eldre kart som ikke har digital kartfil, er det fortsatt mulig å legge kartet til i arkivet. Bruk da funksjonen for nedlastbare utsnitt når kartet har kommet over i det historiske arkivet. Fila som lastes opp bør være en PDF-fil, etter som andre filformater fort blir veldig store og vil bli nektet adgang.

Hvis kartet er veldig stort, kan det være lurt å dele opp i flere utsnitt. Det er heller ikke forbudt å f.eks ha en PDF-fil med flere sider dersom man vil tilrettelegge for utskrift fra en vanlig husholdningsskriver i A4.

 




Ny og trimmet versjon av nettsiden enkle o-løp er lansert!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 22. Nov 2024

«Gode tips til hvordan arrangere»



 

  • «Enkle o-løp» gir gode tips til hvordan alle kan arrangere. Her kan du hente inspirasjon og det beste av det enkle. 

 

Nettsiden, med opprinnelig navn Flexoløp, ble opprettet av en tidligere arbeidsgruppe i NOF. Høsten 2018 fikk nettsiden endret navn/domene til enkleoløp. Nettsiden har vært lite kjent ute i o-Norge. Siste året er det kommet flere spørsmål om en guide for å arrangere enkle o-løp. I  høst ble det opprettet en ny arbeidsgruppe under arrangementsutvalget med mål å fornye og oppdatere innholdet på nettsiden til dagens standard.  
Arbeidsgruppen for enkle o-løp har bestått av Sondre Gullord, Jo Inge Fjellstad, Ingvild Maalen Johansen og Lene Kinneberg.

 

Vi ønsker at den nyoppussede nettsiden skal være en ressurs ut mot klubber og arrangører av enkle o-løp (treningsløp med tidtaking, NÆ-løp og små kretsløp)

Nettsiden finner du her:  https://www.enkleoløp.no  

Arbeidsgruppen hadde som mål å få nettsiden klar til kompetansehelgen for Norsk Orientering 2.-3. november der siden ble benyttet i forbindelse med seminaret om arrangement av enkle o-løp, ledet av Jo Ingen Fjellstad. Vi klarte å komme så å si i mål med «oppussingen».

 

Leif Størmer, president og leder av arrangementsutvalget i NOF, synes det er både viktig og nyttig for klubbene at NOF kan tilby en nettressurs for arrangement av enkle o-løp. Det gir mulighet for alle som ønsker å få nyttige tips og hjelp til å opprette og gjennomføre sitt arrangement. 
 Det er nettopp Ideén bak nettsiden, at den skal være fungere som en enkel og oversiktlig guide med forklaringer gjennom tekst, videoer, bilder med enkle beskrivelser og lenker til aktuelle hjelpesider og materiell.  
 
 Det er fokus på de tre viktige arrangørrollene – løpsleder, sportslig og teknisk – de som er med hele veien.   Ved et lite arrangement kan rollene kombineres og ved større arrangement kan ytterligere funksjonærer legges til ut fra størrelse.

Kort oversikt på noe av «oppussingen»:  

  • Layout, farger, foto er justert og ny logo er laget
  • Strukturen fra den gamle versjonen er opprettholdt, men en del tekst er endret.
  • Alle lenker er oppdatert og nye er lagt inn.
  • For bruk av Eventor er nye videosnutter lagt til
  • Livelox er nytt på nettsiden
  • Løypeleggerguide er fornyet  
  • Av tidtakersystem så vil Brikkesys være systemet som det gis en grundig innføring i. Her er flere andre systemer nevnt og med tiden kan det være aktuelt å legge til info og guide for flere tidtakersystemer.

   

Bruk av «Enkle o-løp» for økt kvalitet og aktivitet

Et av hovedmålet i strategien for Norsk Orientering er økt deltakelse på arrangementene våre.   

Norges Orienteringsforbund ønsker at flere klubber og arrangører av enkle o-løp vil ta i bruk nettsiden som en god læringsplattform. Ved opplæring av nye i arrangørroller er det fint å kombinere praktisk læring med bruk av veiledningen som nettsiden gir.   

Vi vil spesielt oppfordre unge til å kaste seg ut i arrangørrollen, både jenter og gutter. Det er gøy å arrangere o-løp og få et innblikk i hva som kreves av ulike oppgaver og roller.

Start gjerne med enkle treningsløp, karusell-løp, nærløp og små kretsløp, noe denne nettsiden er ment for.


 Om det er ønske for kursing, gjerne kombinert med praktiske forberedelser til et o-løp, så ta gjerne kontakt, så skal vi vurdere å holde opplæringskurs.         

 

Det arrangeres flest små o-løp rundt omkring i Norge.  Vi ønsker at alle som både arrangerer og de som deltar skal få gode opplevelser og mestringsfølelse og lyst til å fortsette med orientering. Derfor ønsker vi kvalitet på enkle o-løp.


Grip muligheten til å besøke og benytte nettsiden i tiden framover. Nettadressen er som nevnt :  https://www.enkleoløp.no  
I Eventor er logo med link til nettsiden lagt i høyre meny.  På orientering.no finner du også nettsiden under arrangørveileder , HER

 

Vi tar gjerne imot både ris og ros og selvfølgelig innspill på evt. forbedringer eller ønsker for nettsiden.  Send en e-post til lene.kinneberg@orientering.no

    




Bli med Anna på hennes første o-løp alene!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 22. Nov 2024

NRK fulgte 8-åringen fra Sogndal på både treninger og løp.
 



I NRK sitt barneprogram «Eg går på» møter vi Anna Lauvsnes Lapp (8) fra Sogndal både under trening og løp.


Vi får se da den unge jenta for første gang tar seg gjennom en o-løype på egen hånd, dokumentert av NRK.
 
Se hele innslaget: her